بلاگ اسکای گروه سبز آگهی 118

مقالات مدیریت کسب و کار و بازاریابی نوین الکترونیکی

بلاگ اسکای گروه سبز آگهی 118

مقالات مدیریت کسب و کار و بازاریابی نوین الکترونیکی

استفاده از منحنی های بیوریتم (زیست آهنگ) در کسب و کار

مهندسی عوامل انسانی (ارگانومی) یا مهندسی انسان، استفاده از مشخصات، توانائی‌ها و محدودیت‌های انسان برای طراحی ماشین‌ها ، سیستم ماشین‌ها و محیط زیست است تا مردم بتوانند راحت و ایمن زندگی کنند و بازده کارشان بالا رود.

مهندسان عوامل انسانی به تولید، و ارگونومیست‌ها به نحوه‌ی تولید فکر می‌کنند، یعنی راحتی کارکنان و چگونگی انطباق هر چه بیشتر آنها با کاری که قرار است انجام دهند. به هر حال ارگانومی و مهندسی عوامل انسانی غالباً در یک سو قدم بر می‌دارند و اختلافشان جزئی است و از نظر علمی معادل یکدیگرند.

آنچه در نظر داریم این است که شرایط را تا آنجا که انعطاف دارد چنان مهیا کنیم تا کارکنان بیشترین بازده را داشته باشند.

آیا تا بحال متوجه نوسانات روحی و جسمی خود شده اید؟ تغییرات در میزان بنیه و توانایی در انجام فعالیت‌های روزمره، مانند پرداختن به ورزش و شرکت در میهمانی ها، احساس سلامت یا کسالت، نحوه برخورد با مشکلات و حتی نظم فکری شما و یا لحظات بحرانی زندگی که از لحاظ انرژی حیاتی در بدترین و آسیب پذیرترین شرایط قــرار دارید؟
بیوریتم پاسخ موارد فوق است. بیوریتم یکی از جدیدترین موضوع‌ها در حیطه شناسایی ارگونومی ذهن افراد است. انسانها می‌توانند با بررسی و شناخت از جنبه‌های فکری – جسمی و روحی، حوادث طبیعی ناشی از کار روزمره را تقلیل دهند.

نظریه بیوریتم روشی است که به شناخت تغییراتی منظم و متناوب در رفتار و توانایی‌های آدمی منجر می‌شود. همه این افــت و خیزهــا در سه چــرخه متنـاوب به نام های: 1- جسمی 2- حسی 3- ذهنی، خــلاصه می‌شوند که مجموعه آنها زیست آهنگ ( بیوریتم ) شما را تشکیل می‌دهند. به عبارتی ذهن انسان را می‌توان تحت این سه منحنی نمود داد.

بیوریتم بر این ایده استوار است که این چرخه‌های سه‌گانه در بدن افراد براساس ساعت درونی و بیولوژیکی عمل می‌کنند و هر چرخه براساس موج سینوسی با دوره‌های متفاوت در حال گردش است که نقطه شروع همه آنها روز تولد هر فرد است.

دوره هر چرخه متناوب به شرح ذیل است:

منحنی جسمی ( Physical ) هر 23 روز یک بار تکرار می شود.

منحنی حسی ( Emotional) هر 28 روز یک بار تکرار می شود.

منحنی ذهنی ( Intellectual) هر 33 روز یک بار تکرار می شود.

هر 23 روز چرخه‌ی فیزیکی که شامل قدرت ، مقاومت در برابر سختی ها، انرژی و . . . می شود، یک نوسان کامل را طی  می‌کند. یعنی از نقطه صفر به بالاترین نقطه می‌رود، از آنجا به نقطه صفر سپس به پایین‌ترین نقطه و دوباره به نقطه‌ی صفر باز می‌گردد. و نتیجۀ آن الگوئی است که از نظر گرافیکی مانند تابع سینوسی از صفر درجه تا 360 درجه می‌باشد. هر 28 روز شما یک چرخۀ احساسی را که شامل شادی ، غم، خلاقیت و . . . می شود را کامل طی می‌کنید. ریتم فکری چرخه‌ی کامل را در 33 روز تماماً طی می‌کند. این ریتم شامل هوشیاری ، حافظه ، قدرت تحلیل و . . . می‌شود.

به دلایلی همچون زیبائی و درک بیشتر،  منحنی‌ها را سینوسی در نظر می‌گیریم.

نصف دوره زمانی هرکدام از این سیکل‌ها مثبت و نیم دیگر منفی است به عبارت دیگر:
در هر 5/11 روز اول فعالیت جسمی همراه با تحریک انرژی – قدرت جسمانی بالا و کار مفید عاری از اشتباه و توأم با تحمل است و در 5/11 روز ، بعد ضعف ، خستگی ، انرژی ذخیره‌ای کمتر و کاهش توانایی مشاهده می‌شود .
در 14 روز اول دوره احساسی خوش‌رویی، خوشبینی و علاقمندی به کار و زندگی و علاقمندی به مشارکت فعال در امور تشریک مساعی دوره مثبت سیکل است و 14 روز بعد که همراه با بد اخلاقی ، زود رنجی و تند مزاجی است.
به همین ترتیب از لحاظ فکری بعد از 5/16روز نخست قدرت هوش ودرک و فهم مطالب و روحیه تحلیلی بالا و خلاقیت و در 5/16 روز دوم فراموشکاری ، تنبلی فکری و مشکل بودن تمرکز ذهن و سختی در  تصمیم‌گیری است.

در ادامه به نحوه‌ی محاسبه‌ی منحنی‌های بیوریتم می‌پردازیم:

در روز تولدتان هر سه منحنی همزمان شروع می‌شوند برای این که متوجه شوید در کجای این سه منحنی قرار دارید سن خود را از روز تولدتان بر حسب روز محاسبه کنید. دقت کنید که سال‌های کبیسه را نیز در محاسباتتان منظور کنید. باقیمانده‌ی تقسیم این عدد به ترتیب بر 23، 28، 33 مکان شما را روی سه منحنی فیزیکی، احساسی و ذهنی نشان می‌دهد.

اگر هر موج سینوسی را در سه بخش در نظر بگیریم: (ناحیۀ مثبت، ناحیۀ منفی و نقطۀ صفر). ناحیۀ مثبت را ناحیۀ Active، ناحیۀ منفی را ناحیۀ Passive و نقطۀ صفر را نقطۀ بحرانی می نامیم.

در ناحیۀ Active صفت مربوط به هر موج پر رنگ می شود.  در نقاط بالا در هر چرخه شما از نظر فیزیکی، احساسی و ذهنی در اوج خود هستید این روز ها زمان هائی هستند که شما احساس می‌کنید در نقطۀ اوج خود هستید. این نقاط اوج تقریباً به صورت ماهانه در هر سیکل تکرار می‌شوند.در ناحیۀ Passive روند ها کند می‌شود. نقاط پایینی روزهای بد در نظر گرفته نمی‌شوند، بلکه روزهایی هستند که ذهن و بدن شما در حالت استراحت هستند و نیاز به استراحت دارید.
نقاط صفر منحنی یا همان  نقاط بحرانی روزهائی هستند که باید مراقب باشید اتفاق بدی نیافتد. این نقاط بسیار حساس هستند و در این روزها هیچ چیز قابل حدس نیست و طبیعت, خلق و خو و رفتارهای فیزیکی, احساسی و ذهنی انسان با شدت بالائی تغییر می کند. لحظات بحرانی زندگی افراد معمولا” روزهــایی هستند که هریک از منحنی ها از حالت مثبت به حالت منفی می روند و می توانند روزهای خوبی برای شما نباشند.

یادآوری می‌شود که منحنی‌های بیوریتم همه با هم از صفر شروع و هر یک با تناوبی مشخص ادامه یافته و پس از آن 21252 = 33×28× 23 روز یعنی در 59 سالگی مجدداً هر سه منحنی به نقطه صفر می‌رسند. البته چون یکی از عددها زوج است سه منحنی یک بار در اوایل 30 سالگی با یکدیگر در نقطه صفر برخورد می‌کنند که در این حالت منحنی در روز چهاردهم خود محور را قطع می کند ولی منحنی‌های جسمی و فکری در ابتدای دوره هستند یعنی تقریباً هر 30 سال 10626 = 33×23× 14 روز یک بحران سه گانه وجود دارد. هنگامی که فاز هر سیکل عوض شود یعنی دوره مذکور خط زمان را قطع می کند آن روز، روز بحرانی مربوطه آن دوره است. روز بحرانی به خصوص در مورد سیکل جسمی اهمیت خاصی دارد. اما هنگامی که دو سیکل در یک روز خط زمان را قطع کنند، آن روز بحرانی تر است .به خصوص که یکی از این دو سیکل جسمی باشند و اگر هرسه سیکل در یک روز همدیگر را قطع کنند آن روز بیشتر با اهمیت است.

براحتی می توان نتیجه گرفت که هر 5 روز، یک روز بحرانی است نقاط بحرانی مضارب صحیحی از اعداد 5/11 و 14 و 5/16 هستند نقاط بحرانی دوگانه بنا به مورد عبارتند از بحرانی های دوگانه روحی – جسمی و بحرانهای دوگانه فکری-جسمی.

حال با توجه به مطالب فوق, نکات ذیل مربوط به هریک از چرخه های نمودار بیوریتم,  یادآوری می شود:

 1)چرخه جسمی یا فیزیکی ( Physical )

الف ) ناحیه مثبت ( Active):

زمان مناسب برای انجام فعالیت‌های سنگین بدنی، مقاوم در برابر سختی‌ها و بیماری‌ها، اشتیاق به ورزش، آمادگی برای سفر، جراحی، امور دندانپزشکی و …

ب ) ناحیه منفی (Passive):

خستگی پذیری، نیاز به استراحت، دوره بهبودی و نیرو گرفتن، آرامش ( غیر فعال )، عشق به کار

پ ) نقطه بحرانی ( Critical ):

توانایی جسمی زیر سوال است، استعداد بیشتر برای خطا کردن، مستعد تصادف بودن، پرخاشگری

2) چرخه حسی (Emotional):

الف ) ناحیه مثبت (Active):

تمایل به شرکت در جمع دوستان و فعالیت‌های گروهی، حسن نیت عمومی، شادی، توازن و همسازی، آمادگی جهت انجام آزمونها و مسابقات، ظاهر عمومی مناسب و خوب ( احساس خوش تیپی)

ب ) ناحیه منفی (Passive):

حس منفی نسبت به انجام کارهای گروهی، احساس بسیار منفی در نقطه منتهای شیب منفی

پ ) نقطه بحرانی (Critical):

کج خلقی، کم طاقتی، مشکل رویارویی با ساده ترین مسائل، عکس العمل کند، مستعد بروز تصادف

3 ) چرخه ذهنی ( Intellectual):

الف ) ناحیه مثبت (Active):

بیشترین فعالیت و نیروی فکری و ذهنی، مطالب جدید به سرعت و با آمادگی آموخته می‌شوند، حافظه بهتر، افکار واضح و روشن

ب ) ناحیه منفی ( Passive):

زمان مساعد برای تثبیت آنچه قبلا” آموخته اید، تأخیر (وقفه) در امور عادی داشته باشید، به انجام امور جدید و ناآزموده نپردازید

ج ) نقطه بحرانی ( Critical ):کاهش توانایی تمرکز، آشفتگی ذهنی، زمان بسیار نامناسب برای تصمیم‌گیری، نیاز به زمان بیشتر برای امور فکری دقیق

در اینجا باید این نکته را یادآوری نمود که اگر در هر لحظه یا هر روز یک خبر خوشحال کننده به کسی داده شود, صرف نظر از این که منحنی های درونی وی در چه ناحیه ای باشند, از انرژی لبریز خواهد شد و این با بحث بیوریتم که به فعل و انفعالات درونی افراد وابسته است, ارتباطی نداشته و فقط یک تحریک بیرونی محسوب می‌گردد .

امروزه حتی مدیران موفق هم نمودارهای سه گانه فوق را بطور مستمر برای تک تک کارکنان خود ترسیم می‌کنند تا متناسب با شرایط جسمی, حسی و ذهنی آنها, فعالیت های روزانه را به آنها ارجاع نمایند . دانش آموزان نیز با دانستن زمانهای دقیق اوج انرژی ذهنی خود, می توانند در این زمان ها به یادگیری و مطالعه بپردازند تا با حداقل تلاش, به پیشرفت چشمگیری دست یابند . روانشناسان تیم های ورزشی با ترسیم این منحنی برای ورزشکاران به سرمربّی ها توصیه می کنند که از کدام بازیکن برای مسابقه آن روز استفاده کند یا استفاده نکند. و مدیران بازاریابی و فروش نیز می توانند با درک درستی از این منحنی در خصوص هر یک از کارشناسان به منظور برنامه‌ریزی برای جلسات مذاکره آنها با مشتریان تصمیم بگیرند یا ایشان را مدیریت کنند. مدیران با استفاده از منحنی‌های بیوریتم می‌توانند از بسیاری از حوادث و سوانح کاری جلوگیری کنند.

علاقمندان جهت اطلاعات بیشتر و محاسبه منحنی‌های بیوریتم می‌توانند به این سایت مراجعه نمایند.

منبع: http://www.dargi.ir

گردآوری: سامانه تبلیغاتی آگهی 118   

  

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد